0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Besplatna dostava za kupnje preko 200 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Besplatna dostava za kupnje preko 200 €

Sađenje sapindusa

ŠTO TREBA ZNATI PRIJE SADNJE SAPINDUSA


POTREBAN MATERIJAL ZA SAĐENJE SAPINDUSA

  • sadnica sapindusa
  • lopata
  • vrtno tlo
  • prirodno gnojivo ili stajski gnoj
  • treset ili komposta
  • potpora-potporni stup
  • vrpca za vezivanje
  • škare za obrezivanje

VRIJEME SADNJE SAPINDUSA

  • Sadnice sapindusa obično se sade u proljeće ili jesen tijekom mirovanja.
  • Sapindus se povremeno po potrebi zalijeva prve godine.
  • Sadnica najbolje raste u glinenom ilovastom tlu uz dodatak stajnjaka ili organskog gnojiva.

PRIPREMA SADNICE SAPINDUSA ZA SADNJU

  • Sadnicu sapindusa, koja se uzgaja u loncu, prije sadnje zalijevajte 2-4 sata.
  • Sadnica u loncu može pričekati kasniju sadnju, samo je treba zaliti.

SADNJA SAPINDUSA

PRIPREMA JAME ZA SAĐENJE

  • Preporuča se iskopati jamu za sadnju nekoliko dana prije sadnje. Širina jame treba biti 80-100 cm, a dubina 60 cm.
  • Ako sadite nekoliko sapindusa, razmak između njih treba biti najmanje 8 m.
  • Prilikom iskopa jame odvojite gornji plodni sloj od donjeg sloja zemlje - na zasebne hrpe.


SAĐENJE SAPINDUSA (slika 1)

  • Na dno iskopane jame postavljamo gornji plodni sloj tla okrenut prema dolje s travnjakom. Zatim unesite oko 5 kg organskog gnojiva ili malo stajskog gnoja.
  • Dodajte sloj zemlje i lagano pritisnite nogom.
  • U jamu za sadnju stavljamo potporni stup koji je zbog sjene s južne strane sadnice.
  • Sadnicu sapindusa stavite u rupu za sadnju i prekrijte je ostatkom zemlje koji se može pomiješati s mješavinom vrtne zemlje i komposta ili mješavinom vrtne zemlje i treseta.
  • Jamu napunite do vrha ostatkom zemlje, potaptajte je i zalijte.
  • Zavežite sadnicu sapindusa za oslonac.

Slika 1: Demonstracija sadnje sapindusa

 


PRVO OBREZIVANJE SAPINDUSA PRI SADNJI

  • Prilikom sadnje sapindus nemojte kratiti.
  • Uklonite samo suhe i oštećene izdanke.

 


Opis pripremila: Anica Brinc, ing. poljoprivrede